Fødevarer
Der er mange dilemmaer at tage stilling til, når man som ung eller voksen skal træffe hverdagens valg foran køledisken. Og der er mange dilemmaer, når vi som samfund skal tage stilling til, hvordan produktionen af fødevarer skal foregå, når vi både vil tage hensyn til miljø, dyrevelfærd, ønsket om sunde og billige produkter samt en god økonomi for producenten.
Temaet giver mange muligheder for et arbejde med et spændende emne. Her er mulighed for at inddrage både naturfaglige undersøgelser, forbrugerundersøgelser og meget mere.
Spørgsmål
- Hvordan producerer vi landbrugsvarer, så vi både tager hensyn til natur, miljø og dyrevelfærd?
- Hvorfor synes I, at det er vigtigt at arbejde for mere økologi i hjemmene og på jeres skole og kommune?
- Hvordan vil I arbejde for mere økologi i hjemmene på jeres skole og kommune?
- Individets ansvar vs. samfundets? - Hvad kan man som enkeltperson gøre for at komme en mere bæredygtig fremtid i møde og bør man?
- Hvor meget plads vil der være til vild natur, hvis vores fødevareproduktion er overvejende plantebaseret?
- Hvor mange forskellige verdensmål berører fødevareproduktionen?
Forslag til arbejdet med temaet Fødevarer
Undersøgelse
Lav undersøgelser så eleverne opnår indsigt i:
- Forskellen på konventionelt landbrug og økologisk landbrug
- Hvilken påvirkning konventionelt landbrug og økologisk landbrug har på dyr, planter, miljø og grundvand
- Økologi-mærkningsordninger
- Forskellen på økologisk produceret produkter og ikke økologiske produceret produkter
- Perspektiver som miljø, dyrevelfærd og sundhed i forhold til økologisk produktion
- Pris og udvalg af økologiske produkter i butikker
- Holdninger hos befolkningen, landmænd, kommunen etc. til økologi
- Indkøbspolitikken på skolen, i hjemmene og kommunen i forhold til økologiske produkter
Eksempler på undersøgelser:
- Undersøg, hvilke næringsstoffer og giftstoffer der bruges i et konventionelt landbrug, og hvilken betydning det har for dyr, planter og miljø herunder grundvandet
- Undersøg flora og fauna på marker og i hegn. Lav sammenlignende undersøgelser mellem dyrket og udyrket græsareal, konventionel mark/økologisk mark, levende hegn der er sprøjtet hhv. usprøjtet osv.
- Undersøg, hvilke krav der er til nationale og internationale økologimærker
- Sammenlign økologisk produceret planter med konventionelt produceret planter
- Sammenlign økologisk produceret produkter med ikke økologiske produceret produkter. Inddrag perspektiver som miljø, dyrevelfærd og sundhed
- Undersøg, hvilke økonomiske konsekvenser økologisk landbrug har sammenlignet med konventionelt landbrug
- Undersøg priser og udvalg af økologiske produkter i butikker
- Undersøg holdninger hos landmænd, fødevarebutikker, befolkningen, kommunen til økologisk produktion
- Undersøg kommunens/skolens indkøbspolitik og politik vedrørende udeområder (fx ukrudtsbekæmpelse)
- Lav en undersøgelse i lokalbefolkningen om hvor mange, der køber økologi
- Undersøg pesticidebrugs konsekvenser for vandmiljø og mennesker
- Undersøg hvordan den animalske produktion påvirker vandmiljøet i havet og vores lokalmiljø
Ud af skolen
Besøg ud af skolen - for eksempel:
- Et økologisk landbrug
- Et konventionelt landbrug
- En fødevareforretning
- En restaurant
- Kommunen
- En børneinstitution
Gør en forskel
Lav evt. indsatser som:
- En økologisk skolehave og start derved jeres egen økologiske produktion på skolen
- Et økologisk sortiment i skoleboden
- Skolen indkøber mindst 5 økologiske produkter
- En kampagne, der får flere elever til at købe økologisk mælk
- Gennemgår skolen for produceret materialer, og lav en liste over, hvilke varer der er økologisk produceret, og hvad det vil koste at skifte indkøbene til økologi.
- En ugemadplan med en efterfølgende økologisk indkøbsseddel til forældrene
Informer og involver
Eleverne kan arbejde med formidlingsindsatser, for eksempel kan de:
- Lave en udstilling om økologisk produktion fx i det lokale indkøbscenter og evt. i samarbejde med den lokale købmand/supermarked
- Lave en høstfest hvor skolen informerer om økologi
- Uddele smagsprøver i det lokale supermarked af økologisk produceret produkter
- Afholde en debataften med lokale landmænd, NGO, politikere osv.