Natur

Naturen er en kilde til gode oplevelser og velvære. Men mange steder i Danmark er naturen trængt. Hvordan kan vi bedst forvalte den lokale natur til gavn for dyr, planter og mennesker?
Billede af rørhat i skovbunden

Temaet Natur tager udgangspunkt i naturen omkring os.

Eleverne skal undersøge, hvilke planter og dyr der lever omkring skolen og i lokalområdet, og de skal se på, hvilke muligheder der er for at skabe endnu mere natur.

Temaet giver også mulighed for at inddrage globale perspektiver i undervisningen for eksempel andre naturområder i verden, der er trængt.

Spørgsmål

  • Hvordan kan vi bedst forvalte den lokale natur til gavn for dyr, planter og mennesker?

 

Forslag til arbejdet med temaet Natur

Undersøgelse

Lav undersøgelser så eleverne opnår indsigt i:

  • At der er forskellige dyr og planter omkring skolen, som har forskellige biotoper/levesteder
  • At dyr og planter er afhængige af hinanden, og de forhold som de lever under
  • At der er mange forskellige måder at bruge/udnytte naturen på
  • At der findes mange forskellige typer biotoper og levesteder
  • At vi kan hjælpe til med, at der kommer nye dyr og planter (en større biodiversitet).

Eksempler på undersøgelser:

  • Undersøg, hvilke planter og dyr der findes i nærheden af skolen (Biodiversiteten)
  • Undersøg hvilke biotoper/levesteder, der findes i nærheden af skolen
  • Undersøg forskellige fødekæder
  • Undersøg, hvordan områderne bliver vedligeholdt (naturpleje). Bliver der brugt sprøjtegifte, gødning, græsslåning, træfældning, og hvilken betydning har det for dyr og plantelivet.
  • Undersøg udviklingen i et naturområde (naturovervågning)
  • Undersøg forskellige mærkningsordninger, der mærker, hvordan vi kan forvalte skovbrug (for eksempel FSC)
  • Undersøg naturforvaltning i andre lande og konsekvenserne heraf

 

Ud af skolen

  • Udfør undersøgelser i naturen på skolens arealer og i de omkringliggende naturområder

 

Gør en forskel

  • Lav indsatser, der øger biodiversiteten omkring skolen
  • Lav naturovervågning
  • Kom med forslag, der vil øge biodiversiteten hjemme hos eleverne og i kommunen.

Inden I går i gang, kan I stille jer selv spørgsmålene:

  • Hvorfor synes I, at det er vigtigt at arbejde for en mere mangfoldig natur?

  • Hvordan vil I arbejde for, at der vil blive ved med at være en stor biodiversitet på og omkring jeres skole?

 

Informer og involver

Eleverne kan arbejde med formidlingsindsatser, for eksempel kan de:

  • Agere naturvejledere og guide andre elever/forældre/politikere rundt i området, hvor de har arbejdet
  • Lave en hjemmeside, der fortæller om skolens arbejde med natur og om de tiltag, som eleverne har udført
  • Skrive artikler om de tiltag, som eleverne har udført
  • Afholde en debataften med lokale personer og virksomheder, der arbejder med natur og naturforvaltning.

Materialer og inspiration til undervisningen om natur

Pindsvin
Find forårstegn som bøgeblade, hyldeblomster og pindsvin fra vinterhi. Kig efter 20 forskellige forårstegn fra februar til maj i 2024 og hjælp forskerne på Københavns Universitet.
Pige kigger i forstørrelsesglas
Børn skal ud i naturen for at have forståelse for den og et personligt forhold til den. Naturdannelse understøtter, at alle børn får styrket deres forhold til naturen. Her på siden kan du læse mere og finde materialer til at arbejde med naturdannelse.
Following in Darwin's footsteps - forside
Oplagt til tværfagligt forløb om natur og arter i fagene engelsk og natur/teknologi 3.-6. klasse. Download text book og identikit (ID kort) under links.
Naturvidenskabsfestival
Sæt fokus på Danmarks vilde natur i uge 39, hvor Naturvidenskabsfestivalen løber af stablen. Naturvidenskabsfestivalen er en national festival, som har til formål at skabe engagerende oplevelser med science blandt børn og unge.
Naturligvis

Bliv Naturligvis

Bliv Naturligvis er et gratis formidlingstilbud fra Danmarks Jægerforbund og Danmarks Sportsfiskerforbund, der giver inspiration til forløb om natur, jagt og lystfiskeri.

Woop

WOOP: Gå på jagt efter Danmarks pattedyr

Send eleverne ud på en skattejagt, hvor de samtidig lærer om Danmarks pattedyr. Friluftsrådet har lavet en quiz på appen Woop, som I kan bruge helt gratis.

Skoven i Skolen

Skoven i skolen

Find idéer, undervisningsforløb, viden om udeskole og meget mere hos Skoven i Skolen. Et univers om udeskole, som giver lærere og elever mulighed for at flytte undervisningen ud i naturen.

Den lille spejderuge

Den Lille Spejderuge

Den lille spejderuge er en uge for børnehaveklasser, som ligger hvert år i uge 16. I fem dage skal lærere og elever udforske spejderlivet med oplevelser i det fri og derigennem styrke fællesskabet.

DR redder frøerne

Ramasjang redder verden

DR Ramasjang sætter fokus på forskellige dele af verden, der trænger til at blive reddet. Indtil videre er der lavet materialer til N/T i indskolingen om, hvordan vi redder de danske frøer.

På opdagelse i VORES NATUR

På opdagelse i vores natur

Med dette hæfte inviteres I med ud i naturen med en flok små alfer. I kan bruge hæftet som samlehæfte. Sæt et kryds ud for de dyr og planter, I har opdaget i naturen. Når I har 10 krydser, ja så kan I kalde jer Naturopdagere og sætte en fjer i håret.

Krible Krable

Krible Krable

Naturvejledning Danmark har sammen med DR Ramasjang gjort maj til en landsdækkende Krible Krable-måned. Der er udviklet undervisningsmateriale for indskolingen hertil.

Dyrenes Beskyttelse - Legekort dyrebørn

Legekort om dyreunger i naturen

Hvordan er det at være egernunge, pindsvineunge eller rævehvalp? Prøv dette fine materiale fra Dyrenes Beskyttelse, og leg jer ind i dyrenes verden.

Illustration af Den lille Naturlog

Den Lille Naturlog

Den lille Naturlog er et hæfte til brug i undervisningen, der er særlig god til 0.-5. klasse. Det er en personlig logbog udformet til at støtte op om og fastholde elevernes oplevelser med og i naturen.

Den vilde naturlog

Den Vilde Naturlog

Sæt fokus på biodiversitet med Den Vilde Naturlog og lav undersøgelser af levesteder, smådyr og planter i nærområdet. Materialet kan bruges fleksibelt, og der er en version til indskoling og mellemtrin.

Biodiversitetspyramide

Biodiversitetspyramiden

Miljøorganisationen NOAH har lavet undervisningsmaterialet "Vi deler én klode", der henvender sig til 3.-4. klasse. Her er "Biodiversitetspyramiden" et af fire underemner.

invasive arter

Invasive Arter

Miljøstyrelsen har udviklet et spændende læringsmateriale om invasive arter, som belyser den problematik, der følger med. Materialet henvender sig til grundskolernes 7.-10. klassetrin.

død træ

Gør jeres skolegård vild

Hvordan I kan få flere dyr og planter i jeres skolegård? Her får I ideer til at gøre skolegården og skolens udearealer vildere med gode muligheder for naturundersøgelser i undervisningen.

https://www.dr.dk/skole/artikler/laer-om-levesteder-og-lav-vild-natur-paa-skolen

Lær om levesteder og skab vild natur på skolen

Lær om levesteder og biodiversitet, undersøg arter og levesteder på skolens område og få inspiration til at gøre skolen mere vild. Forløbet, som er lavet af DR, er rettet både mod indskoling og mellemtrin.

naturoverskud

Naturoverskud i undervisningen

12 naturaktiviteter til natur/teknologi for mellemtrinnet, der sætter fokus på naturvidenskabelig undersøgelse og praktiske aktiviteter.

naturens uge 2

Naturens Uge

Naturens Uge Danmarks Naturfredningsforenings årlige mærkedage for naturoplevelser og har været afholdt siden 2004. Der er udviklet undervisningsmateriale hertil - som I kan bestille gratis - og det kan sagtens bruges resten af året.

Naturvejleder Uglen

Find din lokale naturvejleder

Naturvejledning Danmark er et forum for naturvejledere og andre, der arbejder med naturvejledning, naturformidling og miljøvejledning. Naturvejlederne rundt omkring i landet kan hjælpe jer med forløb om biodiversitet og natur.

På billedet ses close-up af to snegle

99 arter børn skal se, før de bliver voksne

Danmark har et rigt dyre- og planteliv, men børn kender måske kun en brøkdel af dem. Brug undervisningsmaterialet om 99 arter og gør din klasse klogere på blandt andet blåbåndet pragtvandnymfe og leopardsneglen.

Mariehøne kravler rundt i barnehånd

Tag på Mikrosafari og find insekter

Mikrosafari er et forløb, hvor din klasse modtager en stor blå kasse med materialer til at lave forskellige, der handler om insekter og smådyr. Forløbet er udviklet af Life Fonden og det strækker sig over 12 lektioner for 1.-2. klasse.

Randers Regnskov logo

Lær om regnskoven

Find undervisningsmaterialer fra Randers Regnskov om regnskovens dyr og planter, og få et indblik i regnskovens nutid og fremtid.

DR Skole naturfilm

Lav jeres egen naturfilm

DR Skole har lavet et skræddersyet forløb om at lave en faktabaseret naturfilm, som man gratis kan benytte sig af. Produktionen af filmen er bygget op om syv små opgaver, og det retter sig mod udskolingen.

https://junior-geologerne.dk/

Junior-Geologerne - geologi og grøn omstilling

Gå på opdagelse i naturens eget klasselokale med dine elever og giv dem større naturforståelse og geologisk viden og kompetencer, der er relevante for den grønne omstilling. Projektet Junior-Geologerne er rettet mod at bruge geologi som fællesnævner for de tre naturfag i udskolingen.

Tinderhøj Skole

Inspiration fra Tinderhøj Skole

Her kan du høre mere om hvordan man kan blive Grøn Skole og hvilke initiativer man kan gøre i undervisningen for at komme mere udenfor i undervisningen.

Aktivitetskatelog forside

Fugle for børn

Download DOF's gratis katalog Fugle For Børn og få masser af inspiration til ting, I kan lave. I kan for eksempel:

- Lære om fuglenes føde

- Opleve fuglekoret

- Høre Nattergalen Synge

- Lære om fuglenes familieliv

- Finde dyrespor og lege detektiv