Konference

Grønt Flag konference i Aalborg 2024 på Vesterkærets Skole

Aalborg Kommune og Friluftsrådet inviterer kommunens folkeskoler til konference. Kom med og få inspiration til at sætte fokus på bæredygtighed i skolens undervisning, drift og organisering.

Friluftsrådet og Aalborg Kommune byder velkommen til Grønt Flag-konferencen 2024, som vi afholder på Vesterkærets Skole den 5. marts 2024.

Konferencens program

8.30-9.00Introduktion til Grøn Skole-programmet, Karen Præstegaard Hendriksen, Friluftsrådet
For dig der er ny - kom og få en kort introduktion til Grøn Skole-programmet inden dagens øvrige program starter
8.30-9.00Ankomst og mulighed for morgenmad
9.00-9.05Velkomst ved Kasper Cramer Engebjerg, Skoleleder for Vesterkærets Skole
9.05-9.20Velkomst ved Karen Præstegaard Hendriksen, Friluftsrådet
Rammesætning for dagen. Målet er, at I står med ny inspiration til bæredygtig udvikling på skolen i 2024 - både i undervisningen, driften og til jeres måde at inddrage eleverne. I får bl.a. inspiration til jeres undervisning i bæredygtighed, miljø, verdensmål og åben skole. Igennem workshops får I mulighed for at arbejde med, hvordan I kan skabe sammenhæng mellem kommunale klimaindsatser og undervisning, og med hvordan åben skole-aktiviteter kan blive omdrejningspunkt for konkrete klima- og bæredygtighedsforløb.
9.20-9.30Ny naturfagsstrategi på vej ved Mads Kroer Jensen, Fagcenter Skoler, Aalborg Kommune 
Få indblik i Aalborg Kommunes kommende naturfagsstrategi, der er under udarbejdelse.
9.30-9.40Nyt fra Skoletjenesten ved Jens Bak Rasmussen, Aalborg Kommune
Hvordan Skoletjenestens tilbud er med til at understøtte undervisning om bæredygtig udvikling
9.40-9.50

Hvordan arbejder vi med bæredygtig dannelse? ved Carsten Rømming Sørensen, Center for Grøn Omstilling
Kort præsentation til hvordan CGO arbejder med bæredygtig dannelse:

  • Præsentation af Gastro & Sustain – bæredygtighed i hjemmekundskab
  • Præsentation af Youth Go Green – anvendelse af verdensmål i STEM fagene

Desuden et blik på Aalborg Kommunes verdensmålsstrategi, hvor der er fokus på 4 politikområder, som omhandler klima, ressourcer, ulighed og biodiversitet. Som supplement til de 4 politikområder i er der udarbejdet 23 fokusområder, hvor bæredygtig dannelse er et af fokusområderne.

9.50-10.00Sidste nyt om affaldssortering på skolerne ved Anette Neidhardt fra Nordværk
Status på affaldssortering for skolerne i Aalborg Kommune
10.00-10.30Nyt fra CFU UCN ved Brian Ravnborg
Materialer du kan bruge i din undervisning om bæredygtighed
10.30-10.45Runde ved bordene
I samler op på den information, I har fået fra de foregående oplæg, samt de input der er kommet fra salen. Jeres tanker skal I brygge videre på ved bordene i en workshop.
10.45-11.30Workshop: Nyt liv i bæredygtighedsundervisningen ved Søren Witzel Clausen, VIA UC
Få billeder på og inspiration til, hvordan bæredygtighedsundervisningen på din skole kan videreudvikles. Projektet "Nyt liv i bæredygtighedsundervisningen" har fokus på at videreudvikle naturfagslærernes bæredygtighedsundervisning, som både er nærværende for elevernes dagligdag og inddrager eksterne læringsmiljøer. Oplægget giver billeder og inspiration til, hvordan naturfagsteams kan arbejde med at videreudvikle deres bæredygtighedsundervisning, og undervisningsværktøjer og resultater fra projektet vil blive fremlagt. Nyt liv er et 5-årigt kombineret forsknings/udviklingsprojekt finansieret af Novo Nordisk Fonden, der har fokus på at videreudvikle naturfagslæreres bæredygtighedsundervisning i en retning som er nærværende for elevernes dagligdag og med inddragelse af eksterne læringsmiljøer.
11.30-12.00Frokost
12.00-12.30Rundvisning på Vesterkærets Skole ved Kristian Bugge
12.30-13.15Workshop: Den Grønne Rygrad, Jonatan Waagner Kristiansen fra Klimaambassaden
Hvordan kan Den Grønne Rygrads overbliksværktøj bidrage til, at Aalborgs mange gode åben skole-forløb bliver en del af Grøn Skole aktiviteterne. Du vil få en intro til dengronnerygrad.dk. Med udgangspunkt i Den Grønne Rygrads overbliksværktøj arbejder vi med at udvikle konkrete klima- og bæredygtighedsforløb omkring åben skole-aktiviteter på jeres skole.
13.15-13.25Strække-ben pause
13.25-14.15Workshop: Hvordan gør vi brug af Aalborg kommunes spændende natur i undervisningen? Naturvejleder Mikkel Rødvig fra By og Natur i Aalborg Kommune
Aalborg Kommune vil gerne understøtte, at lærere og pædagoger kommer mere ud i naturen og bruger den fantastiske natur, som er i kommunen. Mikkel vil præsentere kommunens visioner om rig natur og give jer konkret inspiration til biodiversitetstiltag på skolen.

Mere biodiversitet på skolens areal:
Hvilke biodiversitetstiltag er oplagte at starte på skolen, og hvordan får I mere natur ind i jeres undervisning? Vi guider jer igennem en workshop med fokus på, hvordan I kan bruge den nære natur i jeres undervisning, og hvilke muligheder der er for at fremme biodiversiteten på skolens areal. Afsluttende samler vi op på jeres ønsker, som Mikkel vil gå videre med.
14.15-15.10FabLab KlimaLab - Elever designer klimaløsninger i naturfagsundervisningen ved Søren Lumbye fra FabLab@SCHOOLdk i Silkeborg Kommune
Tænk bæredygtighed ind i jeres maker-tilgang og få inspiration til undervisning på alle trin, hvor elever i designprocesser udvikler viden, forståelse og konkrete klimamæssige handlemuligheder.
Oplægget præsenterer ni undervisningsforløb, hvor elever med afsæt i virkelighedsnære problemstillinger i forhold til transport, affald, fødevarer eller energi designer løsninger, der kan reducere udledningen af CO2. Målet er at gøre dem bevidste om konkrete handlemuligheder i deres eget liv, fællesskabet og samfundet.
I dette oplæg viser vi, hvordan vi kan aktivere eleverne i designprocesser og udvikle deres forståelse for klimaudfordringer på en måde, der ikke gør dem modløse, men nysgerrige, undersøgende og medskabende i forhold til nye mulige løsninger. I alle forløb anvender eleverne digitale teknologier i designproces eller løsning. Vi præsenterer kort forløbene, som kan anvendes på alle folkeskolens trin. Du får de ni forløb med arbejdsark og ressourcelinks i fysisk eller digital form. Forløbene er udviklet og afprøvet af lærere, naturfagskonsulenter og FabLab-undervisere i FabLab@SCHOOLdk. 
15.10-15.30Afslutning på det officielle program - Tak for i dag, Karen Præstegaard Hendriksen, Friluftsrådet og Jens Bak Rasmussen, Skoletjenesten
Inspiration til at gå sammen på tværs af skoler - er det en mulighed for lærerne at gå videre med initiativer der udvikles her?
15.30-16.00Spørgerunde, hvis I har konkrete ønsker til sparring om jeres konkrete Grønne projekter i 2024
Karen fra Friluftsrådet bliver i lokalet til at besvare eventuelle spørgsmål

Tilmelding

Tilmeldingsformular
  • Aktuelle Tilmelding til Grønt Flag konference på Vesterkærets Skole den 5. marts 2024
  • Komplet
Ønsker du en introduktion til Grøn Skole programmet inden det officielle program går igang? Introduktionen finder sted fra kl. 8.30-9.00
Som udgangspunkt er al forplejning vegetarisk.